Noua Directiva privind detasarea salariatilor 

Noua Directiva privind detasarea salariatilor 

 

Care sunt modificarile aduse? 

Durata detasarii 

Conform acordului gasit la Bruxelles, durata maxima a detasarii este de 12 luni si poate fi prelungita cu 6 luni la cererea societatii adresata organismelor abilitate din tara gazda. 

Dupa aceasta perioada, salariatul va putea ramane cu conditia sa cotizeze la sistemul social din tara gazda. 

Remuneratiilor egale intre salariatii locali si cei detasati 

Pentru munca egala, salariu egal, acesta este noul spirit al Directivei. 

Conform versiunii anterioare a directivei, societatile erau obligate  sa respecte doar salariul minim in vigoare in tara gazda, ceea ce nu impiedica diferentele mari dintre salariatii locali si cei detasati. 

Odata cu revizuirea directivei, toate dispozitiile valabile pentru salariatii locali se vor aplica si celor detasati, de exemplu : daca in tara gazda este prevazuta o prima pentru conditii grele de munca, pentru vechime, al treisprezecelea salariu, etc, aceste bonusuri vor trebui platite si detasatilor. 

Atentie! Indemnizatiile pentru hrana, cazare, vor trebui platite in plus la salariul minim si nu deduse din cuantumul acestuia.

Inasprirea controalelor 

Aceste controale vizeaza in special societatile « fantoma » care nu au o activitate reala in tara de origine insa detaseaza salariati in strainatate. 

Franta a pledat pentru inbunatatirea schimbului de informatii intre sistemele de gestiune ale tarilor membre, pentru posibilitatea de control reciproc si sanctiuni efective in caz de abuz. 

Transportatorii rutieri sunt exclusi 

Aceasta exceptie a fost acordata, deoarece salariatii din domeniul transporturilor rutiere traverseaza mai multe state membre si nu sunt oficial « detasati » intr-o societate locala.

Aceasta excludere nu va fi de durata deoarece o noua directiva europeana privind transportul rutier este in lucru. 

Data de intrare in vigoare a noii Directiva este de maxim patru ani de la data semnarii acordului de la Bruxelles din 23 octombrie.

In speranta ca aceste informatii va vor fi folositoare, va spun ...pe data viitoare!

Diana DAUPHIN – LAZAR

Avocat in Baroul NANTES si BUCURESTI

www.sigilia.fr

Drepturile de autor asupra acestui articol apartin doamnei Diana DAUPHIN-LAZAR, avocat asociat in cadrul Cabinetului Sigilia. Il puteti republica incluzand autorul, sursa si lasand toate link-urile intacte.

 

 Comentarii - Adauga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile marcate sunt obligatorii *

*