Contractul de inchiriere comerciala

Contractul de inchiriere comerciala

 

Marea parte a profesionistilor si societatilor isi desfasoara activitatea in spatii inchiriate.

Atunci cand activitatea este de natura comerciala, artizanala sau industriala, contractul de inchiriere al spatiului este calificat in contract comercial. Un contract de inchiriere este protector pentru exploatant deoarece ii permite sa beneficieze de o stabilitate indispensabila bunei desfasurari a activitatii societatii.

Mai jos, principalele aspecte care trebuiesc luate in calcul atunci cand va propuneti sa semnati un contract de inchiriere sau daca sunteti deja titularul unui astfel de contract.

Durata contractului de inchiriere

 Un contract de inchiriere comerciala nu poate fi incheiat, in principiu, pe o durata mai mica de noua ani. Aceasta durata minima va ofera garantia perenitatii activitatii Dvs. Bineinteles, partile pot prevedea o durata mai mare, daca doresc.

Invers, este posibil sa contractati pentru o durata mai scurta, optand in mod clar si expres , pentru un contract de inchiriere "derogatoriu" sau "precar". Acest contract, incheiat pe durata de maxim trei ani, deroga contractului de inchiriere comerciala, iar locatarul nu beneficiaza de toate avantajele contractuale, de exemplu: nu are dreptul sa reinnoiasca contractul si nici la indemnizatia de evictiune.

Destinatia contractului de inchiriere

 Intr-un contract de inchiriere comerciala, partile trebuie sa indice natura activitatii care se desfasoara in spatiul inchiriat iar locatarul este obligat sa respecte "destinatia" acestuia. altfel spus, nu puteti desfasura o activitate diferita, decat cea prevazuta in contract, daca nu aveti acordul proprietarului. In caz contrar acesta poate cere rezilierea contractului.

De aceea aveti interesul sa prevedeti in contract o destinatie cat mai cuprinzatoare, pentru a evita sa cereti pe parcurs autorizatia proprietarului.

Stabilirea si revizuirea chiriei

 In momentul incheierii contractului, chiria este stabilita in mod liber de catre parti. In practica se tine cont de valoarea locativa a spatiului (suprafata, stare, etc) de destinatia sa (sau de utilitatea care i se va da), de importanta orasului, a amplasarii, a mijloacelor de transport, etc.

In majoritatea cazurilor, contractul prevede o clauza de indexare cu privire la majorarea sau micsorarea automata si repetata a valorii chiriei in functie de indicele chiriilor comerciale si activitatii comerciale, artizanala sau industriale.

In absenta acestei clauze, revizuirea chiriei nu se poate face decat o data la trei ani, la cererea uneia dintre parti.

Repartizarea cheltuielilor si a lucrarilor

 Contractul trebuie sa contina o lista cheltuielilor si impozitelor si sa indice repartizarea acestora intre chirias si proprietar. Proprietarul trebuie sa puna la dispozitia chiriasului un plan de lucrari pe care doreste sa le faca in urmatorii trei ani de la semnarea contractului.

Cheltuielile legate de reparatiile mai importante (zidarie, acoperis de exemplu) sau cele de remediere a starii de vechime a imobilului nu pot fi in nici un caz imputate locatarului.

De notat ca taxa funciara este in sarcina locatarului.

Rezilierea contractului

 Asa cum am precizat la inceput, proprietarul se angajeaza pe o durata de minim noua ani. El nu poate rezilia contractul in curs decat pentru motive prevazute in contract (reconstructia imobilului, realizarea anumitor lucrari) sau in caz de neplata a chiriilor sau de nerespectare a unei obligatii contractuale de catre chirias.

Relocatiunea sau reinnoirea contractului

 Atunci cand contractul ajunge la termen, puteti beneficia de un drept de relocatiune. In principiu, proprietarul este acela care daca doreste sa reinnoiasca contractul, va adreseaza o scrisoare cu propunerea de reinnoire, sase luni inainte de finalul contractului.

Daca acceptati, relocatiunea are loc pentru o perioada de noua ani in aceleasi conditii prevazute de precedentul contract.

In majoritatea cazurilor proprietarul profita de aceasta ocazie, pentru a mari chiria.

Atentie, daca nu primiti oferta de relocatiune din partea proprietarului, puteti cere Dvs reinnoirea contractului. In caz contrar, contractul va continua pe o durata nedeterminata si fiecare dintre parti va putea cere incetarea cu un preaviz de sase luni.

Proprietarul care nu doreste reinnoirea contractului, trebuie sa va notifice refuzul lui prin intermediul unui executor judecatoresc si va trebui sa va plateasca o indemnizatie de evictiune, care sa repare prejudiciul cauzat de acest refuz.

***

In speranta ca aceste informatii va vor fi folositoare, va spun ...pe data viitoare!

Diana DAUPHIN – LAZAR

Avocat in Baroul NANTES si BUCURESTI

www.sigilia.fr

Drepturile de autor asupra acestui articol apartin doamnei Diana DAUPHIN-LAZAR, avocat asociat in cadrul Cabinetului Sigilia. Il puteti republica incluzand autorul, sursa si lasand toate link-urile intacte.

Atentie! Republicarea mot à mot a articolului este interzisa. Utilizarea informatiilor din articol se poate face prin introducerea link-ului catre articolul respectiv.Comentarii - Adauga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Campurile marcate sunt obligatorii *

*